Nastavení cookies
Hotovo Přijmout vše

Zlatnictví FOX Plzeň Plaza - O diamantu

O diamantu

Nejznámější a nejpoužívanější drahokam ve šperkařství je rozhodně diamant. Název diamant pochází z řečtiny a znamená nezničitelný. Patří mezi nejtvrdší přírodní minerály, jedná se o krystalickou formu uhlíku (C). Je jediný drahokam, který se vyskytuje ve všech barevných variantách, nejběžnější je bílý.

profil diamantu

Přírodní diamanty se těží v průmyslových povrchových lomech. Nejstarší naleziště jsou v Indii, Brazílii, Rusku a Jižní Africe. Mezi nejvýznamnější světová naleziště v současné době patří Austrálie, Namibie, Botswana, Kanada, Rusko, Angola a Jihoafrická republika. U nás v České republice byl diamant nalezen dvakrát a to v Dlažkovicích na Ústecku a v Chrášťanech u Prahy.

Existují však i umělé diamanty tzv. syntetické, které jsou vyrobeny pomocí speciálních metod.
U diamantů hodnotíme 4 základní kritéria tzv. 4 C, jsou to Carat, Color, Clarity, Cut (v překladu váha, barva, čistota a brus).

Prvním kritériem je hmotnost diamantů, která se udává v karátech s označením ct. Jeden karát se rovná 0,2 g, diamant o hmotnosti 1 g má tedy 5 ct.

váha diamantu

Nabídka diamantů


Druhým kritériem je barva. Barva diamantu je závislá na jeho složení. Perfektní diamant je zcela čirý bez jakéhokoliv zbarvení. Setkáváme se však s diamanty, které jsou zabarvené do žluté a hnědé barvy. Dále můžou být růžové, červené nebo modré. Barva diamantů se označuje písmeny abecedy od D až po Z. Čím vyšší pozice v abecedě, tím více je kámen zabarven. Barva diamantu výrazně ovlivňuje jeho cenu. Diamanty mohou být také uměle dobarvovány nebo běleny. Takovéto změny musí být vždy označeny na certifikátu daného kamene.

 

barva diamantu

Třetím kritériem je čistota diamantu. Čistotou rozumíme míru vnitřních nečistot diamantů tzv. inkluzí. Jen diamanty s vysokou čistotou lze užívat ve šperkařství. Tyto diamanty tvoří v současné době asi 20 % ze všech vytěžených diamantů, zbytek je používán v průmyslové výrobě jako řezné či brusné nástroje.

čistota diamantu

Čtvrtým kritériem hodnocení diamantů je jejich brus. Hrubé kameny jsou vybrušovány a leštěny. Broušení diamantů je šperkařská činnost, při které dochází k opracování hrubého kamene na drahokam určený pro vsazení do šperku. Ve šperkařství je nejčastěji používán briliantový brus. Tento brus je známý již od roku 1910. Briliant má celkem 56 faset, 32 horních a 24 spodních. Jako pravý briliant by měl být označován pouze kulatý diamant s tímto brusem.

briliantový brus

Ve šperkařství se samozřejmě setkáváme i s náhradami briliantů. Nejčastěji jsou to kubické zirkony s briliantovým brusem nebo syntetické diamanty, které nazýváme Moissanity. Pro laické oko je rozdíl od pravého diamantu velmi těžko rozeznatelný. Velký rozdíl je pak v ceně.

Ve Zlatnickém domě vsazujeme diamanty do náušnic, přívěsů, náramků, ale nejčastěji do zásnubních a snubních prstenů. Právě v takových špercích, které nás zdobí každý den, je investice do diamantu rozhodně na místě. Diamant se ani po letech nošení šperku neopotřebuje a bude si stále zachovávat svůj nezaměnitelný lesk. Navíc si určitě každá žena přeje, aby její prsteníček zdobil krásný prsten s pravým diamantem.

diamantový prsten

Nabídka diamantů

error : ebenit_author
STATUS_IS__APP_RUNNING