Nastavení cookies
Hotovo Přijmout vše

Zlatnictví FOX Plzeň Plaza - O rubínu

O rubínu

Posledním cenným kamenem z té známé trojice je rubín, který nese přezdívku "Král drahokamů". Jedná se o minerál korundu, jehož odstín se pohybuje od růžového až po tmavě červenou barvu, a to díky přítomnosti chromu. Čím vyšší koncentrace chromu, tím intenzivnější je barva rubínů. Ty nejhlubší a nejvýrazněji červeně zbarvené kameny obvykle pocházejí z Barmy, a jsou také nejvzácnější.
Rubínový prsten s diamanty
Dalšími zdroji kvalitních rubínů je Thajskou, Myanmar či Srí Lanka, těží se také na Madagaskaru, ve Vietmanu nebo v Tanzanii.
Značná část přírodních rubínů se dopaluje, aby získaly lepší barevné odstíny.
Rubíny patří mezi nejtvrdší a nejodolnější drahokamy. Na Mohsově stupnici jim patří 9.
Červený rubín ve tvaru kapky
Kameny, které jsou velikostí přesahují 10 ct jsou velmi vzácné a mají hodnotu, která mnohonásobně přesahuje i hodnotu poměrně velkých diamantů. Takové rubíny jsou však velmi výjimečné a jejich cena pak může vystoupat do závratných výšin.
Vzhledem k tomu, že na trhu je rubínech velké poptávka, ale jejich výskyt je poměrně malý, jsou hojně vyráběné uměle. Právě synteticky vyrobené rubíny se používají často v různých průmyslových odvětvích.
Rubíny jsou samozřejmě vyhledávány i klenotníky. U nás ve Zlatnickém domě usazujeme rubíny do šperků ze žlutého i bílého zlata. Luxusně vypadají kombinace rubínů s diamanty.
Jeden z nejkvalitnějších kamenů o váze 23,1 ct byl usazen právě do diamantového prstenu z platiny. Tento skvost je k vidění v USA v muzeu ve Washingtonu. Daroval jej tam Peter Buck. Kámen nese jméno jeho ženy Carmen Lúcia.
Rubín briliantového brusu
Dalším velmi významným rubínem je Delong Star Ruby, který váží 100, 32 ct. Jeho původní majitel kámen daroval muzeu v New Yorku, odtud byl ukraden Jackem Murphym. Později byl opět vykoupen za 25 000 USD.
Velmi vzácný rubín je součástí i Českých korunovačních klenotů. Najdeme je na korunovační koruně i žezlu. 

Kompletní nabídku našich rubínů naleznete v Showroomu ve Zlatnickém domě.
Ukázka rubínu ze Zlatnického domu

error : ebenit_author
STATUS_IS__APP_RUNNING