Brus diamantu

Nebroušené diamanty nenaznačují žádné unikátní optické vlastnosti a mnoho z vás by jim nevěnovalo větší pozornost. Proto jen vybroušený diamant svou čistotou a třpytem předčí všechny ostatní drahé kameny a po staletí fascinuje lidstvo.

Dokonalost diamantu nespočívá pouze v přirozeně krásné barvě kamene, což je první vlastnost, která si lidské oko povšimne, ale rovněž v jeho vynikajících optických vlastnostech, a to především ve vysokém indexu lomu světla a barevné disperzi.

Diamanty se brousí do mnoha fantazijních tvarů:

  1. Markýza diamant
  2. Bageta diamant
  3. Srdíčko diamant
  4. Slza diamant
  5. Ovál diamant
  6. Smaragdový brus diamantu
  7. Briliantový brus diamantu

Briliantový brus zaujímá nejdominantnější postavení na trhu. A právě proto se používá tento název briliant, jedná se pouze o jeden jediný tento briliantový brus diamantu. Proto neoznačujte jiný tvar diamantu názvem briliant. Briliant je pouze jeden a to ten, s briliantovým brusem.

Ve vzájemné optické harmonii vytváří briliant nejvyšší stupeň brilance. Nejvyšší brilance doplňující se kombinace třpytu, refrakce světla, totálního odrazu a jiskření jsou výsledkem briliantového brusu. Briliantový brus používá přesně vypočítané úhly a plochy pro broušení:

  1. Na koruně 8 tabulkových facet
  2. 8 hlavních facet koruny
  3. 16 rundistových facet koruny
  4. 8 hlavních facet pavilonu
  5. 16 rundistových facet pavilonu

Při hodnocení brusu diamantu se nejprve zakládá na prvním dojmu, kdy krása a brilance diamantu jsou výhradně hodnoceny na základě osobního názoru hodnotitele. Poté se ve Zlatnickém domě zaměřujeme na proporce brusu, kde se soustředíme na přesnost ploch a úhlů.

Posuzování diamantových brusů:

  1. Very Good
  2. Good
  3. Medium
  4. Poor

Při broušení surového diamantu je ztráta přírodního briliantu v průměru o 50% , než brusič docílí briliantového brusu.

Mohlo by vás také zajímat: Barva diamantů Nabídka diamantů Kontakt

STATUS_IS__APP_RUNNING